Conference Schedule 2009 by Audience

Download: Schedule of Events (PDF) subject to change
By Day - Selected
By Presenter
By Track
View My Agenda
Monday, June 08, 2009 - Pre-Conference Workshops & Tutorials
Time
Description
Presenters
Location

8:30am - 5:30pm

Usability Metrics 101 An Introduction on How to Collect, Analyze, and Present Usability Data
Tutorial (Case Study) for Usability Fundamentals (UF)

Bill Albert, Tom S. Tullis
TBD


8:30am - 5:30pm

Common Problems in Usability Testing - and How To Avoid them
Tutorial (Methodology) for Usability Fundamentals (UF)

Rolf Molich
TBD


6:30pm - 9:30pm

The Psychological Basis of UI Design Rules
Half Day Tutorial (Methodology) for Usability Fundamentals (UF)

Jeff Johnson
TBD


6:30pm - 9:30pm

Post-its™ and Affinities: low-tech tools for high-impact results
Half Day Tutorial (Methodology) for Usability Fundamentals (UF)

Mary Beth Rettger
TBD

Tuesday, June 09, 2009 - Pre-Conference Workshops & Tutorials
Time
Description
Presenters
Location

8:30am - 5:30pm

Understanding Users Through Fieldwork: An In-depth Primer
Tutorial (Methodology) for Usability Fundamentals (UF)

Susan Dray, David A. Siegel, Ph.D.
TBD


8:30am - 5:30pm

Boot Camp: Preparing and Conducting Usability Tests
Tutorial (Methodology) for Usability Fundamentals (UF)

Thyra Rauch, Carol J. Smith
TBD


8:30am - 5:30pm

Card Sorting and Cluster Analysis for Information Architecture
Tutorial (Methodology) for Usability Fundamentals (UF)

Carol Righi, Janice James
TBD

Wednesday, June 10, 2009 - Main Conference
Time
Description
Presenters
Location

2:15pm - 2:55pm

5 Habits of an effective researcher
40 Minute Presentation (Discussion) for Usability Fundamentals (UF)

Sareeka Malhotra
TBD


3:30pm - 5:00pm

“Your baby is…um…cute challenged”: How to Make Recommendations in a Difficult Environment
90 Minute Presentation (Discussion) for Usability Fundamentals (UF)

Mary J. Mascari, Layli Spaete
TBD


3:30pm - 5:00pm

Heuristic Evaluation: Use and Abuse
Panel (90 minute) (Discussion) for Usability Fundamentals (UF)

Rolf Molich, Kyle Soucy, Jakob Nielsen, Chauncey E. Wilson
TBD

Thursday, June 11, 2009 - Main Conference
Time
Description
Presenters
Location

8:30am - 10:00am

The Art of Style Guides: Process, Politics, and Public Relations
90 Minute Presentation (Methodology) for Usability Fundamentals (UF)

Chauncey E. Wilson, Carol J. Smith
TBD


10:30am - 12:00pm

The Spectrum of Accessibility: From Everyday Practice to Corporate Commitment
90 Minute Presentation (Discussion) for Usability Fundamentals (UF)

Marguerite N. Bergel, Ann Chadwick-Dias
TBD


1:30pm - 2:00pm

Eyeing Successful User Experience: Measuring Success & Failure Through the use of Eye-Tracking
Presentation (Case Study) for Usability Fundamentals (UF)

Andrew J. Schall
TBD


2:05pm - 2:35pm

Understanding Users From Afar: Remote Usability Testing
Presentation (Discussion) for Usability Fundamentals (UF)

Goli Jendreski
TBD


2:40pm - 3:10pm

Evaluate and Improve Your User Research Interview Technique
Presentation (Methodology) for Usability Fundamentals (UF)

Michael Hawley
TBD


3:30pm - 4:10pm

Out of the lab and into the field: a lab rat’s guide to getting started with ethnographic research
40 Minute Presentation (Case Study) for Usability Fundamentals (UF)

Emily Hebard, Keren Solomon
TBD


3:30pm - 4:10pm

Designing Rating Scales for Questionnaires
40 Minute Presentation (Methodology) for Usability Fundamentals (UF)

Jean Fox, Scott S. Fricker
TBD


4:15pm - 4:55pm

Web Analytics & Usability Testing: Triangulate Your Way to Better Design Recommendations
40 Minute Presentation (Methodology) for Usability Fundamentals (UF)

Eva Kaniasty
TBD

Friday, June 12, 2009 - Main Conference
Time
Description
Presenters
Location

8:30am - 10:00am

Secrets of Simplicity
90 Minute Presentation (Methodology) for Usability Fundamentals (UF)

Giles Colborne
TBD