Tutorial Details

By Day - Selected
By Presenter
By Track
View My Agenda

Applied Design Principles for Rich Web Interactions

Tutorial on dynamic Internet applications for UX designers and practitioners

Rich Internet Applications are now ubiquitous. RIAs can improve user experience, but applying new techniques in your design is challenging. This tutorial focuses on practical ideas and tips to create universally usable and really rich applications. User generated content (Web 2.0), Semantic Web (Web 3.0) and accessibility are also explored.


Tutorial by Kate Walser (CX Insights), Ann Chadwick-Dias (Fidelity Investments), Marguerite Bergel (Fidelity Investments), Duane Degler (Design for Context)
Category:
Track:
General
Time:
8:30am to 5:30pm on Monday, May 24, 2010

About the Tutorial

8:30 – 8:50 Introduction and Overview (20 minutes) During the introduction and overview, presenters will introduce themselves and their backgrounds. Then, they will solicit feedback from participants on the topics that are of most interest to them. The agenda for the day will be reviewed, incorporating the topics that are raised by participants and confirming the flow for each section of the session.

8:50 – 9:20 Understanding Rich Internet Applications, Reviewing Tools (Toolkits) and Frameworks (30 minutes) This presentation section sets context for the scope of the day’s tutorial. Topics covered in this section include: * RIA Defined * A Little History * Usability, Accessibility, and the Semantic Web of RIA’s * RIA Technologies * RIA vs. Early GUI Software Development

This section will also introduce, at a high level, different frameworks, patterns, and toolkits that developers use for RIAs and general considerations for why one’s chosen over another. This introduction allows participants to discuss tool criteria/selection throughout the day, as part of other discussions.

9:20- 9:45 Displaying and Presenting Content, Part 1 (25 minutes) This section covers the design challenges when displaying and presenting content in richly interactive interfaces. Topics include: Show / Hide Content

9:45 - 10:00 Design Challenge Group Exercise: Applying Concepts (15 minutes) The design challenge will be an exercise throughout the tutorial to provide a more interactive, hands-on opportunity to apply concepts as they’re learned and work with other attendees.

10:00-10:30 BREAK (30 minutes)

10:30-11:40 Displaying and Presenting Content, Part 2 (70 minutes) This section covers the design challenges when displaying and presenting content in richly interactive interfaces. Topics include: * Show / Hide Content (discuss what is learned from previous exercise) * Previews and Pop-ups * Filtering Content

11:40 - 12:00 Design Challenge Group Exercise: Applying Concepts (20 minutes) Group exercise continued.

12:00 – 1:30 LUNCH, and hands-on time continued, depending on interest

** 1:30 – 2:55 Interactive Controls (85 minutes)** This section focuses on style elements that help a user understand the likely result when interacting with an object on the screen. Topics include: * Affordance * Movability * Accessibility of Flash & Flex

2:55 - 3:15 Design Challenge Group Exercise: Applying Concepts (20 minutes) Group exercise continued.

3:15 – 3:45 BREAK

3:45 – 4:00 Dynamic Updating (15 minutes) This section focuses on the usability and accessibility considerations that arise when a part of the screen updates without the entire page refreshing or changing. Topics include: * User Action * System-driven * Timed Events

4:00 - 4:15 Design Challenge Group Exercise: Applying Concepts (15 minutes) Final wrap-up of group exercise.

4:15 – 4:40 Other Topics (messaging, language, tagging, filtering) (25 minutes) This section focuses on the quality and control of messages presented to users, along with how users recognize when a message is presented. Topics include: * Feedback & Messaging * Multimedia * Visualization

4:40 – 5:00 Putting it all Together (20 minutes) This section pulls the threads of the day together, and confirms with participants that the checklists and heuristics are something that they can apply as they go forward in their own designs.